Забележителности

Музеите в Копривщица

Вие можете да посетите шестте къщи музеи.
Музеите целогодишно са отворени за посещение със следното работно време:
Всеки ден от 9:30 ч. до 17:30 ч.
(през зимния сезон от 9:00 ч. до 17:00 ч.)

1.Къща музей „Любен Каравелов”
(бул. „Х. Ненчо Палавеев” 39)
Комплекс от три постройки, изградени в период от 25 години: зимна къща – 1810 г., стопанска сграда – 1820 г., лятна къща – 1835 г. Сградите са ползвани от семейството на джелепина Стойчо Каравела и съпругата му Неделя Доганова. Днес и в трите къщи е разположена музайна експозиция, посветена на живота и делото на двамата братя Любен и Петко Каравелови.

2.Къща музей „Тодор Каблешков”
(ул. „Тодор Каблешков” 8)
Къщата е изградена през 1845 г. от копривщеснки майстор . Със своята импозантна фасада, богат интериор и дърворезба, тя представлява извънредно ценен паметник на възрожденската ни архитектура. Възстановената битова обстановка е такава, каквато е била в средата на XIX век. Направена е експозиция, отразяваща революционната дейност на Тодор Каблешков и Априлското въстание в Копривщица.

3.Къща музей „Георги Бенковски”
( ул. „Георги Бенковски” 5)
Роден дом на известния български революционер, организатор и ръководител на Априлското въстание – Георги Бенковски. Къщата е построена от дърво през 1831 година. Музейните експонати разказват за живота и революционната дейност на свободолюбивия българин. В близост до къщата се извисява паметникът на Георги Бенковски, построен през 1976 г. от скулптура Христо Танев.

4.Музей „Ослекова къща”
(ул. „Геренилото” 4)
Един от най-ценните паметници на българската възрожденска архитектура. Построена е през 1856 г. от богатия търговес Ненчо Ослеков, участник в Априлското въстание. Строителството е дело на майстори от Самоковската школа. Къщата е известна със своята изящна стенописна украса и дърворезба. Обзавеждането отразява бита на заможно копривщенско семейство. В къщата е поместена и етнографска експозиция.

5.Музей „Лютова къща”
(ул. „Никола Беловеждов” 2)
Построена е през 1854 г. от пловдивски майстори. Собственикът Петко Лютов е търгувал в Египет. Къщата предизвиква интерес със своята красива архитектура и богата стенописна украса. Вътрешната наредба илюстрира обстановката на копривщенския дом от средата на XIX в.

6.Къща музей „Димчо Дебелянов”
(ул. „Димчо Дебелянов” 6)
Построена през 1830 г. и днес превърната в музей, къщата предизвиква жив интерес и лирично настроение сред всички посетители на града. Възстановена е семейно-битовата наредба на къщата. Музейната експозиция разказва за живота и литературната дейност на Димчо Дебелянов.

7.Църква „Успение Богородично”
(ул. Димчо Дебелянов” 26А)
Построена е през 1817 г. и наречена от местното население Старата църква. Нейните камбани известяват избухването на Априлското въстание. Ценно произведение на изкуството е иконостасът, изработен през 1821 г. Висока стойност имат и иконите, рисувани през 1837-1838 г. от Захари Зограф. В двора на църквата се намира надгробния паметник на Д. Дебелянов (1934 г.). Тук е и гробницата на Хаджи Ненчо Палавеев – дарил значителни средства за изграждането на местното читалище и други културни сгради.

8.Църква „Свети Николай”
(ул. „Нешо Шабанов” 1)
Построена през 1842 – 1844 г. и наречена от местното население Новата църква. Архитектурното оформление на храма се отличава със своята монументалност. Иконите и богатата украса от дърворезба са ценни произведения на българското възрожденско изкуство.

9.Художествена галерия
(бул. „Х. Ненчо Палавеев” 78,
Йордан Шентов – художник)
Художествената галерия „Април 1876 г.”, помещаваща се в сградата на старото училище „Св. Св. Кирил и Методий, е открита на 24 май 2003 г.
Изложени са творби на повече от 40 български автори, вдъхновени от Априлското въстание.